Filistinli gence gözaltında kurşun sıktılar

Filistinli gence gözaltında kurşun sıktılar



Bir dakikayı aşan video kaydında, elleri ve gözleri bağlı Filistinli gence çok yakın mesafeden ateş ediliyor. B'Tselem, olay sırasında genci kolundan tutan komutanın bir yarbay olduğuna dikkat çekti.

B'Tselem'den yapılan açıklamada, görüntünün Batı Şeria'nın Nil'in köyünde 7 Temmuz'daki gösteri sırasında çekildiği bildirildi. Göstetiye müdahale eden İsrail askerleri, 27 yaşındaki Eşref Ebu Rahmet'in ellerini ve gözlerini bağladı. 30 dakika boyunca bu halde tutulan Ebu Rahmet, bu sırada dövüldüğünü söyledi.

Daha sonra, kauçuk kaplamalı çelik mermiyle 1,5 metre mesafeden vuruldu. Ayak parmağından vurulan Ebu Rahmet, askerî sağlık görevlilerinin tedavi etmesinin ardından serbest bırakıldı.

Görüntüyü 14 yaşındaki bir kızın Nil'in'deki evinden çektiği açıklandı. Köylüler, aynı askerin ertesi gün de bölgedeki görevine devam ettiğini bildirdi. Video kaydının bir kopyasını İsrail Jandarma Komutanlığı'na gönderen insan hakları kuruluşu, silahı ateşleyen asker ve gencin kolundan tutan yarbay hakkında soruşturma açılmasını istedi.

İsrail Ordusu ise, olayın ciddi olduğunu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Eşref ebu Rahmet'i 'isyancı' olarak nitelendiren İsrail Ordusu, çok hafif yaralanan bu kişinin tedavisinin ardından salıverildiğini açıkladı.

Nil'in köyündeki gösteri, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği duvarı protesto amacıyla düzenlenmişti.

B'Tselem örgütü geçtiğimiz yıl Filistinlilere yüzden fazla kamera dağıtarak insan hakları ihlallerinin belgelenmesini sağlamıştı. Geçtiğimiz ay da B'Tselem kameralarına iki Yahudi yerleşimcinin bir grup Filistinli çobanı dövmesi yansımıştı. İsrail polisi bu kişileri yakalamıştı.

Eğitim dosyaları ve daha fazlası

Religion